Historik

2022

Bilder från 2022

Efter covid-19 begränsningarna kunde i år Stockholm City Cup genomföras enligt den ordinarie modellen med tre etapper och jaktstart på den sista. Arenorna var belägna i Berggruvan – en park i Södra stationsområdet, på bollplanen i Tantolunden samt vid Akademiska Hus på Karolinska Institutet i Solna. Etapp 2 i Tantolunden hade 1 322 anmälda vilket gör att den tillhör top 3 sedan starten. På sista etappen vid Karolinska institutet fanns det para-klasser för personer med funktionsnedsättning.

2021
Bilder från 2021

Efter 1 1/2 år av uppskjutna tävlingar kunder Stockholm City Cup genomföras vid KTH och Lilla Blecktornsparken i augusti. Deltagarantalet var begränsat till 900 och tävlingarna förbereddes noga för att undvika trängsel vid starten, på banorna, vid målet och på arenan. Det var fri start med startstämpling för samtliga klasser och direktanmälan fanns inte. Allt för att undvika köer och ev. smittspridning av covid-19.

2020

Inställt pga covid-19.

2019
Bilder från 2019

Vi fick rekorddeltagande på samtliga tre etapper med över 1 000 startande på varje etapp. Toppnoteringen nåddes på finaletappen i Gamla Stan med 1 500 deltagare, De två första etapperna genomfördes i Rålambshovsparken resp. Bergshamra. På dessa etapper gick banorna delvis i ”skogsmiljö” dvs inte enbart i stads- eller parkområden. Inom sprintorienteringen och på Stockholm City Cup har det blivit vanligt att blanda de olika terrängtyperna men grunden är alltid ”hög fart – lätta kontrollpunkter – vägval”.

2018
Bilder från 2018

Ett högtryck låg stadigt över Stockholm hela maj och orsakade rekordvärme. Rekord blev det också på Stockholm City Cup  i antal startande. Sista etappen i Kristineberg lockade inte mindre än 1 138 deltagare  och ett 10 år gammalt rekord var slaget från Gröna Lunds-etappen. Rekordet slogs f.ö. både på etapp 1 i Högalidsparken och etapp 2 i Farsta Centrum. Bra kartor, bra banor och ett ökat intresse för sprintorientering är några av orsakerna till ökningen. Säkert bidrog också vädret…

2017
Bilder från 2017

Stockholm City Cup fortsätter att växa. I år var det över 900 startande på varje etapp. Rekord. På sista etappen startade 999 st. Rekord det också. Sista etappen vid Tantolunden bjöd förutom de traditionella jaktstarterna på en knockoutsprint med deltagare från de bästa SCC-löparna och svenska orienteringslandslaget med Tove Alexandersson i spetsen. Första etappen genomfördes på Skeppsholmen och andra etappen vid Golfängarna i Sundbyberg.

2016
Bilder från 2016

Stockholm City Cup växer. Över 900 startade på tävlingens finaletapp i Anna Lindhs park, det är bara Gröna Lunds-etappen år 2008 som har varit större. Första etappen gick vid Högalidsskolan med banor på Reimersholme samt Bergsunds Strand och den andra genomfördes i bostadsområdena kring Duvbo. Dessa etapper lockade ca 800 startande per tillfälle. På etapp 1 gjorde SVT ett uppskattat reportage om sprintorientering inför kommande VM.

2015
Bilder från 2015

I snitt över 800 startande på varje etapp. Det blev ett nytt rekord och den största bidragande orsaken till detta var införandet av ungdomsklasserna där en markant ökning märktes. Även den öppna motionsklassen ökade. På första etappen fick man springa i mål på Stadions allvädersbanor med orientering inne på KTH:s campusområde. Andra etappen gick runt gamla fängelset på Långholmen och finalen genomfördes i Hagaparken med arenan nedanför Haga Tingshus.

2014
Bilder från 2014

Tre etapper i härligt försommarväder. Första etappen genomfördes i Kista med arenan på Kista International School. Skinnarviksberget, med en vidunderlig utsikt över Stockholm, bestegs på andra etappen och den avslutande finalen gick i Rålambshovsparken, ett populärt tävlingsområde som har varit värd för några tidigare finaler.

2013
Bilder från 2013

Första etappen genomfördes på den starkt kuperade Reimersholme, jungfruliga marker för sprintorientering. Banan gick även över till Bergsundsstrand på Söder. Ett arrangemang som även uppmärksammades av tidningen Skogssport. Det ställs högre och högre krav på sprintorienteringen numera och Stockholm City Cup har alltid legat i framkant. Andra i etappen i Blecktornsparken vid Vitabergen på Söder och finalen i Tantolunden från Zinkendamms IP fullbordade årets Söder-koncentration.

2012
Bilder från 2012

Första etappen gick på nyritad karta i Kista. Många blev nog överraskade av den svåra ”terrängen” med krokiga gränder, små gårdar, broar och viadukter. Etapp 2 på Stora Essingen och finalen från Eriksdalsskolan på Söder gick också och i helt nya områden på nya kartor.

2011
Bilder från 2011

Favorit i repris – första etappen i Gamla Stan igen. Ett säkert kort, mycket populärt, över 900 startande. Andra etappen i Rissne och final i Vinterviken.

2010
Bilder från 2010

Finaletappen gick detta år i slottsparken kring Karlberg men det var etapp 2 på Långholmen som lockade flest deltagare, över 900 startande. Första etappen gick i ett helt nytt område, Ålsten, där inte många av deltagarna hade sprungit tidigare. Samtliga kartor har nu sprintnorm.

2009
Bilder från 2009

De tre etapperna gick i Hagaparken, Lilljansskogen och på Norra Djurgården. Ca 800 startande per etapp där första etappen lockade det näst största deltagarantalet i tävlingens historia. På etapp 2 fick TC flyttas i sista stund, men det fungerade även på en trång, liten yta bakom Stockholm Stadion. Innan finaletappen med TC på Gärdet, genomförde svenska orienteringslandslandslaget en sprinttävling som lockade TV och press.

2008
Bilder från 2008

Årets tre etapper gick i tre helt olika områden och terrängtyper etapp 1 i Humlegården, extremt öppet och lättlöpt etapp 2 på Djurgården med mål på Gröna Lunds Stora Scen och slutligen etapp 3 med jaktstartsfinal i Vinterviken med tuffa banor i starkt kuperad terräng. På Gröna Lunds-etappen blev det nytt deltagarrekord med över 1.000 startande.

2007
Bilder från 2007

Tre etapper detta år också. Första etappen genomfördes i Rålambshovsparken i hård blåst. Nästan 700 startande i snitt per etapp. Finalen genomfördes i Tantolunden med jaktstart för huvudklasserna, en tävlingsform som nu har etablerats för de 10 främsta. I motinsklasserna provades fri start för första gången.

2006
Bilder från 2006

Även tre deltävlingar genomfördes detta år med rekorddeltagande på första etappen i Gamla Stan med 760 startande. Start och mål var på Lejonbacken vid Stockholms Slott. Finalen genomfördes på Norra Djurgården i strålande sommarväder med jaktstart för de 10 bästa i huvudklasserna på samma sätt som året innan. Innan finaletappen genomfördes SOFT:s Elitserie med samma TC.

2005
Bilder från 2005

Under året genomfördes 3 deltävlingar med över 650 startande på varje etapp. Stockholm City Cup är nu kategoriserad som en sprintorientering och följer i och med detta SOFT:s sprintnormer, dvs relativ enkel orientering i hög hastighet. Finalen vid Karbergs Slott genomfördes som en jaktstart för de tio bästa i H17, D17, H16 samt D16. Samtliga ungdomar, totalt 130 st, som genomfört alla etapper fick pris.

2004
Bilder från 2004

560 löpare deltog i snitt på de 5 etapperna och totalt var det 924 personer som gjorde minst en start. Ett nytt område för tävlingen var Västra Skogen i Huvudsta där löparna sprang i en blandning av park och skog i sluttningarna ner mot Mälaren. Sista etappen gick i Rålambshovsparken med ett nytt upplägg. De 8 bästa i klasserna H17 resp. D17 deltog i en speciell avslutning med gemensam start i en semifinal och därefter final.

2003
Bilder från 2003

Stockholm City Cup genomförs med 4 etapper med i genomsnitt drygt 600 startande per etapp. Första etappen vid Stockholms Slott lockade bl.a. SVT som gjorde ett reportage som sedan visades i Sportnytt på kvällen. Även ABC-nytt hade inslag från första etappen. Ett nytt speakerteam med Göran Hillgren som speaker gjorde uppskattade insatser på varje etapp.

2002
Bilder från 2002

5 Etapper genomförs i Stockholm City Cup varav Finalen i SCC sker tillsammans med finalen i Elitserien. Det blev en strålande dag på Djurgården med svensk elit inom orientering på plats. SCC fortsätter med höga deltagarsiffror. Totalt genomfördes 3312 starter vid de 5 etapperna. Tyvärr gick vårt anmälningssystem, easy on net, i graven och vi fick snickra lite med SOFTs nya system. Vi kunde dock erbjuda ordinarie anmälan med 3 dagar till tävling. Årets SCC bjöd på ny utökad karta i Vasaparken vilket gav extremt snabblöpta banor. Segraren i H17 noterade 4,17 min/km. Övriga etapper låg mellan 4,5-5,2 min/km. SCC genomför tillsammans med SOFT finalen på Elitserien på Kungliga Djurgården. En ny design på hemsidan tillhörde också nyheterna.

2001
Bilder från 2001

725 löpare i snitt på etapperna Deltagarrekord med 829 löpare på andra etappen på gräsmattan utanför Idrottshögskolan. Ny klass motion erbjuds med möjlighet för fler nybörjare att vara med. Enebyberg drar sig ur SCC arbetet och Sundbyberg IK kliver in som arrangör tillsammans med Järla och OK Södertörn. SCC får vara värd för STOFs UPtävling. Citystafetten läggs på is. Nu åter 5 etapper varav de 4 främsta räknas.

2000
Bilder från 2000

656 löpare i snitt på etapperna Stortorget i Gamla Stan invaderades av löpare och media på den första etappen. SCC visar åter att man leder utvecklingen av orientering genom att vara först med anmälan via Internet. Deltagaren kan själv välja startintervall och anmälan kan göras dagen innan. Starttiden erhålls direkt vid anmälan. Kunglig mark kring Djurgårdsbrunn nyttjas för park orientering. Järla IF går med i SCC. Nu är det tre klubbar som fördelar arbetet. Citystafetten genomförs i Karlbergs slottspark.

1999
Bilder från 1999

597 löpare i snitt på etapperna Kronobergsparken med kartskala 1:1250 och sprintdistans hade premiär. SCC bytte måndagar mot onsdagar och Citystafetten blev en egen tävling. Citystafetten går av stapeln i en solig slottspark på Karlberg.

1998
Bilder från 1998

430 löpare i snitt på etapperna. Första etappen i Karlbergs slottspark i snöoväder på annandag påsk. Premiär med Sportident som stämplingssystem. Enebyberg kommer med i SCC som arrangör tillsammans med OK Södertörn. En underbar avslutning inne på Vanadisbadet med grillfest ordnad av personal från Grythyttans gästgiveri.

1997
Bilder från 1997

296 löpare i snitt på respektive etapp Premiäråret med första etappen i Gamla Stan med stort mediafokus. Premiärtävlingen visades upp i 3 TV kanaler: TV1 (ABC nytt), TV2 (sporten) och TV4 (sporten). Många var det som tvivlade på en orienteringstävling i Stockholms innerstad. SCC startades 1997 på initiativ av Jan Olov (Jolo) Olsson, Magnus Södervall och Göran Hellgren. Vi använde EMIT som stämplingssystem som nyligen introducerats på marknaden. OK Södertörn arrangör. Förebild var den numera växande Park World Tour. Tävlingen 1997 fick ett enormt genomslag i media.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share